Tekst op publieke schermen

Door op

Afgelopen kwartiel hebben studenten van de opleidingen MIC en KNT onderzoek gedaan naar tekst op publieke schermen. Vanuit het lectoraat hadden zij een centrale vraag gekregen hoe tekst op publieke schermen aantrekkelijk gemaakt kan worden, aangezien is gebleken dat tekst op een publiek scherm minder aantrekkelijk is dan (bewegend) beeld.

In duo’s hebben de studenten zeer uiteenlopende creatieve toepassingen bedacht waarop tekst eventueel wél de aandacht van het publiek kan trekken. Na een gedegen achtergrondonderzoek zijn de studenten op pad gegaan en hebben zij op kleine schaal getest in hoeverre de teksten aantrekkelijk en/of leesbaar genoeg zijn om aandacht te trekken.

Onderzochte elementen waren onder andere tekstkleur, zinslengte, lettertype en vervorming van tekst. Resultaten waren onder andere dat bij het vervormen van tekst de signalering lager ligt, maar dat de inhoud van de tekst wel beter wordt opgenomen dan niet vervormde tekst.

Untitled1Untitled2

Wat betreft contrast tussen tekst en achtergrond, kwam naar voren dat een groot contrast ervoor zorgt dat tekst beter onthouden wordt dan een tekst met een laag contrast ten opzichte van de achtergrond. Tegengestelde resultaten kwamen naar voren wat betreft de waardering en acceptatie van kleurcontrasten.

Schermafbeelding 2015-03-12 om 15.22.36Schermafbeelding 2015-03-12 om 15.22.25

Voor meer informatie over dit onderwerp en de testresultaten, kan contact worden opgenomen met Guusje Hallema (g.hallema@saxion.nl)

Deel deze pagina