Spelen in de slimme stad

Door op

Met al de aandacht die de nieuwste tools, gadgets trekken, lijkt het erop dat Smart Cities vooral door smart networking sensors and devices ‘gemaakt worden’. Daardoor valt soms buiten beeld dat een stad naast een platform voor technologische spielerei waar techneuten blij van worden, allereerst een plek van en voor mensen is. Die op zijn tijd overigens ook graag een spelletje spelen. Hoewel het bewust inrichten van speelplaatsen in Nederlandse steden pas sinds de speeltuinbeweging van de negentiende eeuw in zwang is gekomen, behoren stadsparken met openluchtschaakborden en speeltuintjes inmiddels wereldwijd tot de klassieke plekken waar de stadsmens kan ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

KnipselBeatTheStreet

Dat gaat vanzelfsprekend ook uitstekend in combinatie met slimme technologie. Zo is in het Schotse Annan begin oktober 2015 gestart met een stadsgame, die sinds 2014 met veel succes is uitgerold in verschillende grotere en kleinere steden. In “Beat the Street” worden bewoners, jong en oud, met behulp van tokens en inlogkastjes uitgedaagd om meer te bewegen. De persoonlijke scores die opgeteld worden in een teamscore leiden tot een competitie-element, waardoor de deelnemers spelenderwijs hun dagelijkse aanbevolen dosis beweging krijgen. Waarmee tegelijkertijd een hele reeks impliciete doelstellingen voor het versterken van de lokale gemeenschap behaald worden, reden waarom onder andere de Britse NHS meebetaalt.

Maar soms is nog steeds simpelweg een piano  op het station neerzetten genoeg, om voorbijgangers van het spel van een toevallige pianospeler te laten genieten…

123-pianoGent2014_3

 

Deel deze pagina