Smart streets

Door op

Steden volhangen met sensoren is één ding. De data die verzameld wordt analyseren en gebruiken is twee. Maar een stad wordt pas echt “smart” als de omgeving zich aanpast aan de gebruikers. De Smart City is niks zonder Smart Streets.

Nu gaat dat wat verder dan Smart Asphalt. Eén stap verder is functionaliteit toevoegen. Lichtgevend asfalt bijvoorbeeld. Dat spaart stroom, omdat de straatverlichting uit kan blijven, en verhoogt ook nog eens de verkeersveiligheid. In de praktijk worden al regelmatig visuele trucs toegepast, om bestuurders attent te maken op gevaarlijke situaties. En lantaarnpalen die dimmen als er niemand is die bijgelicht moet worden, zijn inmiddels in de praktijk getest:

Maar echt slim wordt het pas als de straat zelf verandert onder invloed van de mensen die er op dat moment gebruik van maken. Jes Howen McBride geeft in zijn blogThe Upcycled city een paar mooie voorbeelden hoe straten weer vaker als ontmoetingsplek of speelplaats kunnen fungeren. Als dat real-time met automatische ‘adaptive streets‘ kan, begint de smart city pas echt smart te worden.

Deel deze pagina