Senshagen van start, wij denken mee in communicatie

Door

Senshagen is een project in de Zwolse wijk Stadshagen met als doel gedragsverandering te bewerkstelligen ten aanzien van het klimaat, door bewoners sensoren ter beschikking te stellen die bijvoorbeeld temperatuur en fijnstof meten. Met Social Smart Governance begeleiden we dit project door een belangrijke rol te spelen in de communicatie.

Senshagen moest nog door de gemeente goedgekeurd worden als project, toen we er met SSG aanklopten met de Digitale Participatie Index. Communicatie, zo bleek, daarin was in het plan nog niet voorzien. Dat bood SSG een goede kans het maatschappijgerichte communicatiemodel in te brengen waar een redactie van betrokken participanten meedenkt over content die vervolgens door professionals gemaakt wordt. Dat model voorziet in een bottom up aanpak, met content die informeert, inspireert en activeert. Het wordt gemaakt met journalistieke handvatten, maar de regulier cynische toon van de journalistiek wordt vervangen door een constructieve.

Op 17 mei (2018) was de aftrap voor de early adaptors, voor de mensen die zich aanmeldden voor een sensor aan hun huis. “Als je alles wil veranderen, heb je iedereen nodig” prikkelde de gemeente Zwolle deze enthousiaste voorlopers, waarna ondermeer RIVM en KNMI uitlegden welke gegevens er binnen gehengeld gaan worden. Via Esri worden deze data niet alleen zichtbaar gemaakt, maar moeten ze ook prikkelen tot gedragsverandering, bijvoorbeeld omdat de buurman beter presteert dan jij.

Op de avond zelf bleek al dat de aanwezigen zeer bereid zijn meer te doen dan alleen te meten. Tijdens zijn presentatie over de bedachte communicatie meldden zich zo al zeven vrijwilligers bij Harrie aan om deel te nemen in de content-redactie en de eerste interessante ideeën kwamen ook al op tafel: een langlopende serie over particuliere duurzame initiatieven, te maken door jongeren; de historie van Stadshagen en het water, zodat dat maar vastgelegd is voor de vele nieuwkomers; een themadag in het winkelcentrum over het ontharden van de achtertuin, graag met aanwezigheid van tuinarchitecten.
 

In juni is de officiële start van Senshagen.

Deel deze pagina