Smart Urban Biking Creathon

Resultaten Smart Urban Biking Creathon: voorlichting fietscultuur en e-bikes voor iedereen

Door op

Een week geleden organiseerde 20Creathon, in samenwerking met het lectoraat Media Technology Design, de Smart Urban Biking Creathon. In het DesignLab van de Universiteit Twente gingen vijf teams de strijd aan, met als doel het ontwikkelen van de beste innovatie rondom het fietsen in de binnenstad. In 48 uur werden uiteenlopende ideeën vertaald naar concrete producten en diensten. Vanwege de hoge kwaliteit van de resultaten besloot de jury niet één, maar twee prijzen uit te reiken.

De winnaar: Fietsionairs

Team Fietsionairs wil de young urban professional comfortabel en flexibel door de stad laten bewegen, door een groot aantal e-bikes te plaatsen in de binnenstad. Voor een klein bedrag per maand heeft iedereen altijd en overal in de stad een efficiënte manier van vervoer tot zijn of haar beschikking. Geen files, geen parkeerproblemen en uitgerust aankomen op het werk: door het beschikbaar stellen van de e-bikes wordt de keuze voor de fiets een stuk aantrekkelijker.

De runner-up: Cyclops

Team Cyclops ontving van de jury een extra prijs, vanwege de maatschappelijke relevantie en realiseerbaarheid van hun idee. Zij ontwikkelden een app om mensen met een niet-Nederlandse achtergrond te laten integreren in de Nederlandse fietscultuur. Gevolg: minder ongevallen, maar ook een bijdrage aan de culturele integratie.

Vervolgstappen

Beide teams zijn door business-developer Rogier de Haan uitgenodigd voor een gesprek bij Kennispark Twente. Hij gaat samen met de teams kijken hoe de ontwikkelde concepten gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast heeft jurylid Annemiek Wiegman van de gemeente Zwolle de winnende teams uitgenodigd in haar gemeente, om te bespreken of Zwolle een bijdrage kan leveren aan de verdere ontwikkeling van de ideeën.

Deel deze pagina