Light Challenge

Saxion  werkt samen met de Universiteit Twente voor de gemeente Almelo aan de Light Challenge. Het gaat om een opdracht binnen een landelijke uitdaging over verlichting in binnensteden waar tussen februari en juli 2015 negen Nederlandse gemeenten aan deelnemen. Aan iedere gemeente zijn een aantal studenten van hogescholen of universiteiten gekoppeld en een aantal bedrijven.

De studenten gaan een innovatief lichtconcept ontwerpen en demonstreren voor de gemeente Almelo. In kwartiel 3 werken Kunst en Techniek studenten aan een aantal ontwerpen voor interactieve lichtconcepten. Daaruit wordt een selectie gemaakt. Studenten Technische Informatica bouwen vervolgens (in kwartiel 4) een demonstrator op basis van het beste ontwerp van de Kunst en Techniek studenten. Dit gebeurt in samenwerking met drie studenten van de UT.

Het lichtconcept – In Almelo wordt een lichtconcept ontwikkeld voor een historisch plein (oud pleintje met kerk in het midden dat bereikt kan worden vanaf de winkelstraat (Grotestraat) via twee kleine straatjes met oude panden). Het plein is een van de weinige stukjes historisch Almelo. De gemeente wil de aandacht op het plein vestigen door via (eventueel meebewegende) verlichting mensen van de nabij gelegen winkelstraat naar het plein te lokken. Op dat plein moet vervolgens iets gebeuren dat de bezoekers gedurende minimaal enkele minuten zal boeien. Denk aan projecties van beelden, een interactieve lichtshow of beelden op LED-schermen. De verlichting moet het historische aspect benadrukken (zowel van de omgeving van het plein zelf als van de erachter gelegen kasteeltje) en eventueel de aanwezigheid van veel creatieve activiteit in de omgeving van het plein benadrukken (er zitten in die buurt veel galeries, ateliers en een klein museum). Dit is in een sessie met belanghebbenden en omwonenden in februari naar voren gekomen. Daarbij zijn de studenten van de UT en een aantal Kunst en Techniek studenten van Saxion aanwezig geweest.

Deel deze pagina