Robots in de publieke ruimte (voorbeeldopdracht)

Robots nemen meer en meer taken over van mensen. In de publieke ruimte zijn echter nog niet veel zichtbare toepassingen van robots. Binnen deze opdracht ga je onderzoeken of door middel van toepassingen van robots een publieke ruimte in binnensteden aantrekkelijker gemaakt kan worden, en op welke manier robots ingezet kunnen worden in stadscentra voor bijvoorbeeld toerisme, veiligheid of bij evenementen.

Onder een robot wordt binnen deze opdracht een autonoom-technisch object bedoeld, zoals de robot Asimo-robot van Honda. Deze robot kan in publieke ruimten verscheidene taken uitvoeren en mensen van dienst zijn, zie het volgende filmpje voor een visuele voorstelling van Asimo.

Een robot kan vele taken hebben, niet enkel het geven van informatie in een stadscentrum, maar ook het verzamelen van informatie. Een goed voorbeeld is de gidsrobot ‘FROG’ (ontworpen door de UT), die in staat is de omgeving te verkennen en groepen mensen rond te leiden op culturele plekken waaronder musea. Daarbij houdt hij rekening met de interesses van de mensen aan de hand van gezichtsherkenning. Een reportage van Tweakers over FROG: http://tweakers.net/video/9577/twentse-gidsrobot-speelt-in-op-emotie.html

Voor deze opdracht hoef je geen robot te maken, maar kom je met creatieve ideeën hoe en waar een robot in de publieke ruimte ingezet kan worden ten behoeve van bijvoorbeeld veiligheid, ethische-aspecten of citymarketing. Om tot goede en concrete toepassingen te komen, kunnen bijvoorbeeld interviews met winkeliers, kunstenaars, stedenbouwkundigen of bezoekers van een stadscentrum gehouden worden.

Voor meer informatie over deze opdracht kun je contact opnemen met Guusje Hallema (g.hallema@saxion.nl), docent-onderzoeker aan het lectoraat Media Technology Design.

Deel deze pagina