Binnenstadsmonitor: Internet of Things (2016-2017)

Het winkelgedrag in Nederland is sinds een aantal jaren sterk aan het veranderen. Een belangrijke oorzaak hiervan is de toenemende populariteit van online winkelen. Het is voor steden belangrijk een vinger aan de pols te houden om in te kunnen spelen op deze veranderingen. In Enschede worden sinds jaar en dag de ontwikkelingen ten aanzien van de binnenstad in kaart gebracht in de binnenstadsmonitor. De binnenstadsmonitor brengt onder andere aantallen bezoekers, bestedingen, verblijfsduur, waardering en herkomst van de bezoekers in kaart. De kosten van deze monitor zijn momenteel ongeveer 120 euro per jaar.

In deze opdracht lever je een bijdrage aan het tot stand brengen van een binnenstadsmonitor die goedkoper beter is dan de huidige. Dat doe je door zoveel mogelijk handmatige metingen te vervangen door geautomatiseerde. Denk aan het tellen van bezoekersaantallen met behulp van een combinatie van WiFi, slimme camera’s en sonar of het meten van de verblijfsduur met behulp van sensoren bij parkeergarages en overdekte fietsenstallingen.

Je werkt in deze opdracht samen met de gemeente Enschede, Kennispunt Twente (verantwoordelijk voor het schrijven van de binnenstadsmonitor) en onderzoekers van het lectoraat Media, Technology & Design.

Deel deze pagina