Lichtfestival Glow 2015 bestaat 10 jaar

Door op

Afgelopen week vond de 10e editie van het Glow lichtkunstfestival plaats in Eindhoven. Glow presenteert ieder jaar een groot aantal lichtinstallaties op en in gebouwen en kunstinstallaties die om het thema licht draaien. Middels projecties, schermen en objecten in velerlei vormen wordt de hele binnenstad (en Strijp)  een week lang omgetoverd tot openbaar buitenmuseum. Net als het Amsterdam Light Festival in Amsterdam (dat eind deze maand weer begint) biedt dit ruimte voor nieuwe vormen van communicatie en interactie, waarbij de definitie van publieke schermen vervaagt.

 

glow3

 

 

 

 

 

 

 

Foto 1: Incandescene van de Franse kunstenaar Séverine Fontaine

De beleving gaat verder dan enkel het lopen van de route van object naar object. Iedere avond reden verschillende treinen van de NS met een Glow Trein Experience coupé. Deze speciale coupe, ontworpen met jonge kunstenaars van Hyperspace Collective, realiseerde een spectaculaire beleving voor de reizigers doordat de virtuele en echte trein werden gecombineerd tot één.  Met een cardboard kan de treinrit ook worden bekeken vanuit huis.

Een kunstobject dat vergelijkbaar is met de door 100% FAT ontworpen content die binnen Observe getest gaat worden begin 2016, is Waves, ontwikkeld door studenten Industrial Design van de TU Eindhoven. Elke vorm van geluid (fluisteren, zingen, praten) wordt omgezet in golven die zich om je heen verplaatsen. Verschillende tonen leveren ook weer andere patronen op, waardoor dit kunstobject nooit hetzelfde is en waarbij iedereen kan deelnemen aan de beleving.
Zie Glow 2015 in 5’45″” voor een mooi overzicht van alle tentoongestelde lichtobjecten.

 

glow1

Foto 2: Il Giardino Cantato van Luminarie de Cagna

Deel deze pagina