Huizen Binnenstebuiten

Door op

“Smart Grids keren onze huizen binnenstebuiten”. Die opmerking van Maarten Hajer geeft in een notedop weer wat de introductie van ‘slimme energiemeters’ met zich meebrengt. Enerzijds leveren slimme energienetwerken met ‘smart meters’ mogelijkheden voor ecologisch verantwoord energiemanagement op het niveau van huishoudens op. De vergelijking met het verbruik van de buren of alle gezinnen met gelijke samenstelling maakt het mogelijk om te zien of je als gezin ‘eco-friendly’ of juist ‘energieverspillend’ bent. Ten opzichte van je peers dan.SmartGrid

De andere kant van die gedetailleerde informatiemedaille is, dat je zou kunnen zien wanneer je buurvrouw haar föhn gebruikt. Hoe lang de buurman doucht. En of de koelkast van de bejaarde buren op de hoek aan vervanging toe is. Waarna je elkaar daar op straat op gaat aanspreken, zodat iedereen het voortaan wel uit zijn hoofd laat om de tv aan te laten staan als je even je hond uitlaat.

Is dat wenselijk? Vanzelfsprekend niet. Het gaat om de grootste gemene delers op een hoog aggregatieniveau. Op basis daarvan kunnen Amazon-suggesties à la “mensen die dit kochten, kochten ook…” omgezet worden in meldingen  als  “door de verwarming op 19 graden te zetten hebben mensen uit uw wijk al €250,- bespaard”. Zolang dergelijke User Stories uitgangspunt zijn bij het ontwikkelen van diensten bij slimme energiemeters, worden ‘Smart Grids’ vriendelijke en handige hulpjes bij het alledaagse ‘huishoud-energiemanagement’.

Deel deze pagina