You Sound Busy

Afstudeerresultaat project Brid.ge: You Sound Busy

Door op

Het afgelopen halfjaar heeft afstudeerder Aafke Schreurs van de opleiding Creative Media & Game Technologies een interactieve installatie ontwikkeld. Hierin wordt actuele data met betrekking tot de drukte in de stad omgezet naar geluid, met als doel om bezoekers van de stad op een speelse manier bewust te maken van open data. Deze afstudeeropdracht werd uitgevoerd in het kader van project Brid.ge, waarin het lectoraat Media Technologie Design onderzoek doet naar de toepassing van smart city technologie in de binnenstad. In deze blogpost beschrijft Aafke haar concept, de gebruikte techniek en de belangrijkste inzichten voor project Brid.ge.

Concept

“Binnen de interactieve installatie bedient iedere participant een pedaal met een ander onderdeel van een drumstel. De ene participant heeft bijvoorbeeld een hi-hat en een andere participant een snaredrum. Door het pedaal in te drukken hoor je eenmaal de hi-hat, snaredrum of een ander instrument. Het pedaal van elke deelnemer heeft een eigen led-licht in een bepaalde kleur. Deze kleur correspondeert met het instrument dat op het scherm getoond wordt. Op deze manier wordt duidelijk welk instrument bij welke participant hoort. Het is de bedoeling om in het ritme van de achtergrondmuziek te gaan spelen. Op deze manier maken de participanten samen muziek. Door in het ritme te blijven kunnen de participanten punten scoren. Om de uitdaging te vergroten past de achtergrondmuziek zich aan aan de drukte in de binnenstad. Naarmate het drukker wordt zal het tempo verhogen en zullen meerdere instrumenten worden bespeeld.”

You Sound Busy

Techniek

“Voor het creëren van het prototype is gebruik gemaakt van de programmeeromgeving Processing. Processing functioneert als hoofdomgeving, maar er is ook een manier nodig om de muziek af te kunnen spelen. Dit wordt gedaan met behulp van de audio-library Minim. Om de onderdelen af te spelen wordt er echter met nog een andere programmeeromgeving gewerkt, namelijk Pure Data. Deze omgeving is erg geschikt voor het verwerken van audio. Om Processing te laten communiceren met Pure Data is gebruik gemaakt van het Open Sound Control (OSC) protocol. Met dit protocol is het mogelijk om bepaalde waardes door te sturen naar Pure Data, waardoor een bepaald onderdeel wordt afgespeeld. De sensoren van de installatie zijn aangesloten op een Arduino microcontroller. Het aflezen en verwerken van de waardes van deze sensoren wordt gedaan in Processing, ook weer met behulp van een library.”

Inzichten voor Brid.ge

“Het omzetten van actuele data (de drukte in de stad) naar muziek is vrij expressief. Uit het testen blijkt dan ook dat het lastig is om participanten te laten beseffen dat er een relatie is tussen de drukte in de stad en de afgespeelde muziek. Toch heeft het project een aantal nuttige inzichten opgeleverd.

Gebruikerstest
Het testen is gedaan met tien deelnemers die het prototype uitgeprobeerd hebben, waarbij ze geobserveerd en vervolgens geïnterviewd werden. Tijdens het uitproberen mochten de deelnemers zeggen wat ze dachten. Hierbij is in duo’s gewerkt om de samenwerking te kunnen testen en gesprekken op gang te brengen.

Vorm van de actuele data
Door het tempo van de muziek op te voeren, en meerdere instrumenten af te spelen als het drukker wordt, kan de informatieve aard (de link tussen de drukte in de stad en de afgespeelde muziek) volgens de deelnemers aan de gebruikerstest duidelijk gemaakt worden. Uiteindelijk is muziek enkel één vorm waarin de data ontsloten kan worden. Tevens kun je kijken naar een combinatie van het afspelen van muziek en het tonen van getallen en grafieken op een dashboard. Voor project Brid.ge is het alleen afspelen van muziek waarschijnlijk iets te extreem, maar persoonlijk denk ik wel dat het gebruik van muziek voor meer vermaak kan zorgen en de installatie interessant kan houden voor de participanten.

Werking
De beleving en het dashboard moeten intuïtief werken, wat inhoudt dat er direct juiste en duidelijke feedback gegeven moet worden. Voor eventuele fysieke elementen moet in één oogopslag duidelijk zijn welke functie deze hebben en hoe ze werken. Het is hierbij interessant om verder te kijken wat betreft de sensoren en materialen die voor de prototypes gebruikt zijn.

Spelelementen
Het toevoegen van spelelementen aan de interactie kan ervoor zorgen dat de participanten het gevoel krijgen dat ze iets kunnen bereiken. Ook kan dit ervoor zorgen dat de samenwerking tussen de participanten versterkt wordt. Of participanten (wanneer dit mogelijk is) samen gaan werken hangt sterk af van het intuïtief werken van de beleving en het dashboard. Voor het project Brid.ge kan het interessant zijn om te kijken welke spelelementen geschikt zijn om participanten de mogelijkheid te geven een doel te bereiken.

Tweede functie
Door rondom de beleving en het dashboard een plek te creëren om te zitten, krijgt de installatie een dubbele functie en kan deze eventueel bezoekers trekken die in eerste instantie alleen even willen zitten. De locatie is hierbij ook van belang. Het dashboard kan bijvoorbeeld in een lege etalage geplaatst worden, zodat de leegstand minder opvalt en de straat hopelijk gezelliger wordt. Het is dan belangrijk dat de beleving en het dashboard sterk en licht genoeg zijn om verplaatst te kunnen worden en gemakkelijk op te bouwen zijn.”

You Sound Busy

“Uiteindelijk is het van belang dat deze uitkomsten uitgebreider getest worden. Dit kan het beste gedaan worden op locatie in de binnenstad, met een brede doelgroep. Daarnaast is het aan te raden specifieke elementen van de installatie los van elkaar te testen. Op deze manier test je elk onderdeel grondig en weet je of het goed werkt, waardoor de gehele installatie nog effectiever en interessanter kan worden.”

Deel deze pagina