Derde pilot Observe succesvol verlopen in Hilversum

Door op

Na twee succesvolle pilots is afgelopen week de derde pilot van het project Observe uitgevoerd. Op het stationsplein in Hilversum staat permanent een groot scherm waar dagelijks vele stad- en treingangers langskomen. De content die deze keer op het scherm is getest is ‘Encounter’ en is ontwikkeld door studenten van de HvA. Met de content wordt gepoogd interactie te stimuleren aan de hand van beeld en tekst. Zwart-wit filmpjes worden afgewisseld met uitdagende stellingen die uitnodigen tot conversatie.

IMG_8749
Foto 1: opstelling van de dag, met het hoge scherm in beeld. Op het scherm is zowel een prikkelende vraag zichtbaar als een oude afbeelding van de stad.

Op de testdag zijn er tussen 10:15 en 17:00 uur 4261 voorbijgangers langsgekomen. Gedurende de dag kwamen er mondjesmaat steeds meer mensen, met een hoogtepunt van 749 mensen tussen 16:00 uur en 17:00 uur. De locatie – voor het station met muurtjes – nodigde op het zomerse weer uit voor hangjongeren om rond te hangen. En op een aantal momenten werd er geladen en gelost en stonden er geldwagens.

De gehele dag heeft de content naar behoren gedraaid in een loop, waarbij de content 5 minuten draaide en daarna 5 minuten reclame te zien was. Van de 4261 voorbijgangers, hebben er 33 mensen 3 seconden of langer gekeken. Het gemiddelde aantal seconden dat werd gekeken is 10,3 seconden, dit is dubbel zo lang als bij de eerste pilot.

Deze video is gemaakt tijdens de testdag (door: Atossa Atabaki) en geeft een goed beeld van de locatie van het scherm en de geteste content.

Er zijn ondanks de vele kijkers en het mooie weer maar 18 enquêtes afgenomen. Hierbij waren de meeste mensen positief over de content en vonden ze het ook aardig goed passen bij de locatie. Er kwamen veel positieve reacties dat de content aanzet tot nadenken en zelfs tot gesprekken. De tekst en (prikkelende) vragen waren erg in trek en dit kwam dan ook als meest aantrekkelijke element naar voren. Dit is een interessante uitkomst van het onderzoek, aangezien tekst steeds minder wordt getoond op schermen omdat dit niet gelezen wordt.

Zowel de ouderen als jongeren zouden graag wat meer eigentijdse beelden en content willen zien, dit in tegenstelling tot anderen die juist de zwart-wit beelden erg kunnen waarderen. Wellicht is een mix van nieuwere en oude beelden een goede middenweg voor invulling op langere termijn.

Al met al kan geconcludeerd worden dat de pilot erg soepel is verlopen. Het weer werkte deze keer wél mee en er zijn veel mooie en positieve resultaten uit de pilot gekomen. De komende tijd zullen meer kwantitatieve data uit de enquêtes worden gegenereerd en zullen tevens de andere onderzoekers hun intensieve interviews uitwerken. Houd de blog in de gaten voor updates, mochten er vragen zijn rondom het project kan contact opgenomen worden met Irene Sijgers en voor vragen over de content zelf kan contact worden opgenomen met mede-ontwikkelaar Atossa Atabaki.

Deel deze pagina